Prof. Dr. Jim van Os in gesprek met Helen Roeten
Beluister de podcast hier.

Jim van Os schept samen met Stijn Vanheule duidelijkheid in de grootste misverstanden en vragen rondom psychose en herstel. Het verhaal van de ervaring zelf mist of blijft te vaak onderbelicht. Hoe je psychose kunt begrijpen als dimensie van normale mentale variatie komt niet aan de orde. Het is daarom dat de auteurs besloten het werkelijke verhaal over psychose te vertellen.
Jim van Os heeft meer dan 30 jaar klinische ervaring in de behandeling van psychische aandoeningen. Met name op het gebied van trauma, psychosegevoeligheid (psychotische stoornissen) en bipolaire stemmingsgevoeligheid (bipolaire stoornissen). Hij werkte als afdelingshoofd en divisievoorzitter bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht voordat hij aantrad bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland. Over die periode begeleidde hij meer dan 80 proefschriften op het gebied van trauma, psychose en herstel.
In het aandachtsgebied van de klinische epidemiologie en publieke geestelijke gezondheid maakt hij deel uit van een internationale beweging die disruptieve GGZ-transformaties in gang zet in Nederland en een aantal andere landen, gebaseerd op een andere manier van werken (herstelgericht) en een andere manier van kijken naar psychisch lijden (van ziektegericht naar diversiteitsgericht).
Hij werkt op het snijvlak van ‘harde’ hersenwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de geestelijke gezondheidszorg.